17 Sep

Fundația Estuar lansează în 23 septembrie Centrul Respiro

Miercuri, 23 septembrie 2015 la ora 11.00, Fundația Estuar inaugurează la Comana primul centru cu servicii de îngrijire specializate, la standarde internaționale, pentru persoanele aflate în imposibilitatea de a se îngriji singure. Centrul Respiro Comana este singurul de acest fel din regiune, fiind prima întreprindere socială lansată în cadrul proiectului ”Șanse egale la angajare pentru persoanele vulnerabile”, un proiect cofinanţat din Fondul Social European, în care parteneri sunt Fundația Estuar, Organizația Suedeză pentru Ajutor Individual și Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe.

Centrul Respiro Comana le oferă familiilor care au în îngrijire persoane cu diferite afecțiuni, aflate în diferite situații dificile de viață și în imposibilitatea de a se îngriji, posibilitatea de a beneficia de un moment de respiro, timp în care cei dragi să fie îngrijiți corespunzător.

Respiro este un serviciu specializat care oferă suport, îngrijire și supraveghere 24 de ore din 24, 7 zile/săptămănă, persoanelor cu diverse afecțiuni, care se află în imposibilitatea de a se îngriji, în cadrul unui centru specializat. Acesta a fost conceput astfel încât familiile, rudele sau alte persoane care au grijă de ele să poată beneficia de un repaus de maximum 30 de zile pe an.

Beneficiarii au la dispoziție servicii complexe, de tipul: găzduire și masă, terapie ocupațională, consiliere psiho-socială și psihiatrică, dar și activități de ocupare a timpului liber: plimbări în aer liber, excursii, drumeții și alte activități de stimulare psiho-motorie.

Când am conceput acest serviciu, ne-am gândit atât la beneficiari cât și la aparținători; serviciile de calitate, oferite de profesioniști definesc Estuarul încă din 1993 și vrem să folosim expertiza pentru ca noul centru din Comana să devină o ramură de bază a Estuarului. Centrul Respiro oferă, pe termen limitat, un moment de repaus părinților, rudelor, persoanelor care au în grijă tineri, adulți, vârstnici, persoane cu diverse afecțiuni sau dizabilități. Beneficiarii au la dispoziție servicii complexe, de tipul: servicii de găzduire și masă, servicii de îngrijire personală, servicii de asistență medicală (managementul medicației), servicii de terapie ocupațională, programe de relaxare, servicii de consiliere psihologică/psihiatrică/socială. Și acesta este abia începutul – precizează Amedeea Enache, Director executiv al Fundației Estuar, inițiatoarea proiectului.

La evenimentul de lansare vor participa: doctorul Cristian Andrei, Președintele Fundației Estuar, reprezentanți ai autorităților publice din domeniul asistenței sociale, ai organizațiilor neguvernamentale partenere în cadrul proiectului, jurnaliști dar și membrii din familiile beneficiarilor potențiali.

Proiectul ”Șanse egale la angajare pentru persoanele vulnerabile” va crea 102 de noi locuri de muncă pentru persoane din grupuri vulnerabile: persoane cu dizabilități, rromi, femei aflate în situații de  risc, familii monoparentale, familii cu mai mult de doi copii, victime ale violenţei în familie prin înființarea a nouă structuri de economie socială. În cadrul proiectului vor fi organizate cursuri de formare profesională și servicii integrate de dezvoltare a carierei (informare și consiliere profesională, orientare profesională, consiliere psihologică, asistență) pentru 150 de persoane din grupuri vulnerabile.

Fundația Estuar este una dintre cele mai active organizații în domeniul sănătății mintale din țara noastră. Organizația a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga Română de Sănătate Mintală și este prima organizație din România care a creat o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative, acreditate și recunoscute la nivel local, național și internațional, pentru adulții cu probleme de sănătate mintală. Echipa Estuar militează împotriva stigmatizării adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru deschiderea și desființarea prejudecăților existente față de acest grup și pentru incluziune. Viziunea organizației pune accentul pe oferirea de alternative sociale pentru integrarea beneficiarilor fundației în comunitate, susținută și prin intermediul activităților de lobby și de advocacy.

Pentru mai multe detalii privind Centrul Respiro, contactați:

Nicoleta Sebe
Manager Centrul Respiro Comana
Tel: 0730 220 835
E-mail: nicoleta.sebe@estuar.org

 

Lasă un comentariu